fredag 16 december 2011

Lakritskola


Har gjort den här kolan flera år i rad och kommer inte riktigt ihåg var receptet kommer från. Men den finns på många andra bloggar också.

Ca 40 stycken 
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar, (hårda lakritskarameller)
2 tsk smör
200 g mörk choklad

 1. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta.  Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock tills termometern visar ca 120 grader eller tills smeten klarar “kulprovet”. Det tar ca 10-15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.
2. Rör ner smöret och häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20 x 20 cm. Ställ kolan kallt att stelna. 
3. Smält under tiden chokladen (i micro eller vattenbad) och låt den svalna (är den för varm när man doppar kolan i så kan kolan smälta något).


4. Skär eller klipp kolan i bitar(jag hällde upp dem i knäckformar och spritsade lite smält choklad på toppen, dock verkar kolan fastna i pappret så det kanske inte var så bra ide). Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.
Förvaras kallt!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar