måndag 9 januari 2012

Jordgubbsmoussetårta

Denna tårtan har jag gjort vid ett flertal tillfällen, senast var i somras till Lars & Fridas bröllop. Den är lätt att förbereda och kan även frysas in om det skulle bli något över.

12 portioner
Botten
110g smör
2 1/3 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1½ tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim
smör+ströbröd till formen

Fyllning
5 gelantinblad
½ liter jordgubbar
3 äggulor
2dl florsocker
6 dl vispgrädde

Garnering
Färska jordgubbar/rosor/vitchoklad

1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.
3. Blanda vetemjöl, salt vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i äggsmeten. Bred ut smeten i en smord, bröad springform ca 24 cm.
4. Grädda ca 20 min.
5. Fyllningen: Blötlägg gelantinbladen 5 minuter i kallt vatten.
6. Mixa jordgubbarna till en slät puré.
7. Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vispa grädden till lös konsistens.
8. Värm 1/5 del av purén i en kastrull. Ta upp gelantinbladen ur vattenet och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelantinblandningen i resten av purén.
9. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över chokladbotten och ställ i kylskåp minst 4 timmar. Om man ställer den i frysen ska den tas fram fyra timmar innan servering.
10. Garnera tårtan med jordgubbar/blommar/choklad. Låt fantasin flöda!

Tips: Om du använder frusna bär, låt dem tina på lite papper så lite vätska rinner av och tillsätt ev ½ gelantinblad extra så att moussen inte blir för lös.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar