tisdag 14 februari 2012

Saffransglass

Idag är det alla hjärtans dag och då passade jag på att göra Patriks favorit dessert, nämligen saffransglass. Jag fick en glass maskin i morsdagspresent förra året som jag aldrig har använt men glassen blev superbra så den kommer nog användas en del framöver. Receptet har jag hittat här. Det är lite jobb, men helt klart värt besväret.


1 vaniljstång
2,5 dl mjölk, 3%
2,5 dl vispgrädde
1 msk flytande glykos
1 gelatinblad
3 äggulor
1,5 dl strösocker
0,5 gram saffran

1. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna, lägg fröna, vaniljstången,glykosen, mjölk och grädde i en kastrull och koka upp detta. Ställ den sedan åt sidan.
2. Lägg gelatinbladet i blöt i 5 minuter.
3. Vispa ägg och socker fluffigt
4. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
5. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
6. Krama ur gelantinbladet och låt det smälta i den varma glassmeten.
7. Sila glassmeten så att du får bort resterna efter vaniljstången.
8. Mortla saffranet med lite strösocker och vispa ner detta i glassmeten.
9. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten så att den blir extra krämig.
10. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. När den är klar så häller du upp den i en form och frys den några timmar.
11. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.


1 kommentar:

  1. Hej!
    Mitt favoritcupcakeställe i Stockholm har kurser.
    Vad sägs om klippet?
    http://www.youtube.com/watch?v=rPZNHrRZBj0

    SvaraRadera