söndag 5 februari 2012

Chokladfudgetårta

Bjöd även på denna tårta på min födelsedag förra året.

Botten

150 gram  smör
2 st  ägg
2,5 dl  strösocker
1 tsk  vaniljsocker
1 msk  kaffe, kallt
1,5 dl  vetemjöl
0,5 dl  kakao
1 tsk  bakpulver

Fudge
1,5 dl  vispgrädde
1,5 dl  strösocker
2 msk  ljus sirap
100 gram  mörk choklad, (gärna 70 proc kakaohalt
75 gram  smör, rumstempererat

Garnering
1 msk  kakao

1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och låt det svalna.
3. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker.
4. Tillsätt kaffet. Sikta i mjöl, kakao och bakpulver. Rör i det smälta smöret.
5. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
6. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.
7. Fudge: Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under
omrörning några minuter till en tjock och blank smet.
8. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret.
9. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna.
10. Pudra över kakao.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar